• Školská knižnica opäť otvorená!

          •  

            Od októbra sa už naplno rozbehla činnosť školskej knižnice. Medzi jej prvými návštevníkmi boli  naši prváci, ktorí sa oboznámili so spôsobom požičiavania kníh. Knižky si zatiaľ iba poprezerali, no veríme, že sa onedlho naučia čítať a zahĺbia sa do príbehov, ktoré ukrývajú.

            Budeme radi,ak sa k nim pripoja aj ich starší spolužiaci. Knižnica bude otvorená vždy vo štvrtok v čase od 13,00 do 14,30. V prípade záujmu požičať si knihu mimo tohto vyhradeného času stačí osloviť p.uč. Melicherovú alebo Královú, ktoré Vám knihy  požičajú.

          • Oznam ŠJ

          • Pripomíname, že stravné na mesiac november 2021 má byť uhradené do 15.10.2021!

            Pre 1.-4.ročník: 28,20 €

            Pre 5.-9.ročník: 30,00€

             

            Ďakujem!

             

            S pozdravom

            Hažiková Martina, admin. ŠJ

             

          • „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom“

          • Dobre ovládať aspoň jeden cudzí jazyk sa dnes stalo takmer životnou nevyhnutnosťou. Zíde sa nám v práci, na dovolenke, pri štúdiu v zahraničí, práci s počítačom či vyhľadávaní nových informácií. Pomôže nám spoznať ľudí z rôznych krajín, objaviť nové miesta a kultúru iných národov. Rada Európy rozhodla vyhlásiť Európsky deň jazykov, ktorý sa oslavuje každoročne 26. septembra. Jeho hlavným cieľom je  upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov a podporu bohatej jazykovej a kultúrnej rozmanitosti Európy, ktorú je nevyhnutné zachovávať, chrániť a rozvíjať. V rámci tohto dňa našu školu navštívili dve dobrovoľníčky z Kericu. Anna-Lena z Nemecka a Ester z Rakúska, ktoré mladším i starším žiakom predstavili svoju krajinu a zábavnými interaktívnymi aktivitami im umožnili vyskúšať si angličtinu v praxi.

          • Biela pastelka

          • Biela pastelka je projektom, vďaka ktorému dokážeme každoročne pomáhať ľuďom bojujúcim so zrakovým hendikepom.

            Tento problém pociťuje nielen konkrétny pacient, ale zasahuje celú jeho rodinu a okolie. Preto Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska  organizuje rôzne akcie, ktorých cieľom je zlepšiť náročnú životnú situáciu pacientov a ich rodín. Prináša informácie všade tam, kde chýbajú.

            Výnos zbierky bude použitý na území Slovenskej republiky na poskytovanie sociálneho poradenstva a vykonávanie sociálnej rehabilitácie, na podporu aktivizácie občanov so zrakovým postihnutím a rozvoj spolkovej činnosti, na financovanie aktivít s cieľom zvyšovať kvalitu života so zrakovým postihnutím a na podporu programov pre nevidiacich a slabozrakých občanov.

            Túto myšlienku sme podporili aj my a zapojili sa do celoslovenskej zbierky, ktorá sa na našej škole konala v piatok 24. septembra. 

            Ďakujeme!!!

            Okrem toho sme si spolu s deťmi vyskúšali, ako by sme niektoré naše každodenné činnosti zvládli my, pokiaľ by sme mali zrakový hendikep. Veru, jednoduché to nie je. Klobúk dole :)

          • Oznam ŠJ

          • Opätovne Vám pripomíname, že stravné za mesiace september a október malo byť uhradené 15. 9. 2021 (do 15. - teho v predchádzajúcom mesiaci). Ak stravník neuhradí stravné do 21.9.2021 bude bohužiaľ vylúčený zo stravovania v škoskej jedálni.

            Ďakujeme  za pochopenie.

          • Informácie k EduPage

          • Milí rodičia,

            s novým školským rokom tu máme opäť pripomienku k využívaniu aplikácie EduPage.

            Za posledné mesiace nás pandémia naučila, že nie vždy stačí papier a ceruza :-) či získavanie informácie prostredníctvom telefonátov.  Oveľa viac sme začali komunikovať elektronicky, a to nielen na úradoch, ale najmä v školách. My sme boli na túto situáciu pripravení, pretože už viac ako dva roky naplno využívame program EduPage.

            Zo skúseností už viete, že EduPage je aplikácia, pomocou ktorej môžete komunikovať s učiteľom, vidieť známky svojho dieťaťa, precvičiť dané učivo, zadať ospravedlnenky, či  zaslať vyhlásenie o bezpríznakovosti. Viete, aké akcie sa u nás chystajú a kde nájdete fotogalériu už uskutočnených akcií. Zároveň ste oboznámení s termínmi, kedy Vaše dieťa píše napr. veľkú písomku, čaká ho odovzdanie projektu a prichádza mnoho iných oznamov, ktoré by nemali ujsť Vašej pozornosti ako rodiča.

            Nasledovný oznam je určený najmä pre rodičov, ktorí si k EduPage ešte nenašli cestu. V novom školskom roku sme sa rozhodli, že klasické, papierové žiacke knižky zrušímeprejdeme výhradne na elektronické žiacke knižky v EduPage (od 2. – 9. ročníka). Z tohto dôvodu je nevyhnutné, aby k EduPge mali všetci rodičia prístup.

            Rodičovský prístup je rovnocenný oboch rodičov, pričom žiak má svoje vlastné prihlasovacie údaje.

            Ak máte smartfón, stiahnite si mobilnú aplikáciu EduPage. O všetkých dôležitých informáciách k procesu vzdelávania Vášho dieťaťa sa okamžite dozviete prostredníctvom notifikácií. V tomto linku nájdete postup, ako sa prihlásiť do Vášho konta https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=1802

            Prihlasovacím menom (loginom) do rodičovského konta je e-mailová adresa, ktorú ste poskytli škole. Konto našej školy je na www.zskomca.edupage.org.  Heslo Vám príde na uvedený mail spolu s inštrukciami, ako postupovať pri vytvorení rodičovského konta.

            Rodičovské konto je iné ako žiacke kontoJe veľmi dôležité, aby ste fungovali pod rodičovským kontom - iba v tomto konte akceptuje učiteľ ospravedlnenku, či môžete poslať rôzne žiadosti, vyhlásenia.

            Hlavné rozdiely medzi rodičovským a žiackym kontom sú nasledovné:

            • elektronické ospravedlnenky sú akceptované iba z rodičovského konta (ďalej RK)
            • žiak môže známky len vidieť, ale iba rodič ich môže podpísať zo svojho RK tak, ako v papierovej žiackej knižke
            • niektoré oznamy sú určené len rodičom tie sa potom nezobrazia v žiackom konte
            • rôzne vyhlásenia či žiadosti (napr. vyhlásenie o bezpríznakovosti) je možné poslať len z RK
            • zisťovanie záujmu o voliteľné predmety, testovania v súvislosti s COVID19 a možno i len „obyčajné“ ankety sú zasielané na RK
            • komunikácia medzi učiteľom a rodičom je pre školu záväznejšia vzhľadom k predpokladu, že toto RK obhospodaruje rodič a nie žiak

            Ak máte viac detí, prostredníctvom rodičovského konta môžete prepínať medzi jednotlivými deťmi. Ponúkame link, kde je presne vysvetlený postup https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=1798

            Veríme, že Edupage Vám uľahčí komunikáciu s nami

                                                                                                                      Kolektív učiteľov ZŠ J. A. Komenského

             

          • Vesmírna cesta

          • 25 žiakov 3.a 4.ročníka sa dňa 17.6.2021 stretlo na podujatí školskej knižnice pod názvom Vesmírna cesta.

            Na tomto  stretnutí si mohli rozšíriť svoje doterajšie znalosti o vesmíre a hlavne sa dobre zabaviť. O tom, čo vedia, sa presvedčili v krátkom teste. Potom sa presunuli na premietanie krátkej prezentácie o našej Slnečnej sústave. Dozvedeli sa mnoho zaujímavostí o planétach a Slnku. Po rozdelení do 5 tímov sa kapitáni spolu so svojimi spolužiakmi pustili do plnenia pripravených aktivít.

            Prvou bolo poukladať v správnom poradí podľa vzdialenosti od Slnka všetky magnetické modely planét Slnečnej sústavy na pripravenej tabuli. V ďalšej aktivite si kapitáni vybrali obálku s rozstrihanými kúskami vesmírnej pohľadnice. Tú museli poskladať a v encyklopédiách zo školskej knižnice vyhľadať informácie o obrázku, ktorý tímy zložili. Každý člen tímu vyhľadal zaujímavosti a spoločne tak vytvorili projekty. Tie potom prezentovali pred ostatnými spolužiakmi. Tak sa všetci dozvedeli  veľa nového o Zemi, Mesiaci, Slnku, raketoplánoch či dobývaní vesmíru.

            V záverečnom teste si overili, čo nové sa naučili.

            Fotografie z akcie

          • Objavujeme zabudnutú históriu

          • V mesiaci máj deviataci našej ZŠ a žiaci ZŠ, Šafaříková z Valašského Meziříčí spoločne v online priestore realizovali dva projektové dni v rámci projektu „Československé historické dedičstvo - kamene zmiznutých detí“

            V rámci prípravy na aktivity tohto projektu sme sa oboznamovali s dostupnou faktografiou, zhromažďovali a spracovávali sme informácie o živote židovskej komunity v našom meste a navštívili  sme  výstavu v Kysuckej knižnici v Čadci venovanú smutnému osudu židovského dievčatka Kitty Weichherz.

            Projektový deň 20. mája bol realizovaný v oboch školách formou workshopov vedených lektormi občianskeho združenia Post Bellum. Zaujímavou formou sme sa dozvedeli o historickej dobe pred 2. svetovou vojnou a počas nej. Venovali sme sa problematike holocaustu a najmä jeho dopadu na životy detí a mladých ľudí zo židovských rodín. Spoločne sme spracovali fakty o židovskej komunite v Čadci formou prezentácie, ktorú sme zdieľali s rovesníkmi vo Valašskom Meziříčí.

            Projektový deň 27. mája bol v réžii českej strany. Spoločne sme opäť online absolvovali besedu s pánom Tomášom Baletkom o histórii Židov vo Valašskom Meziříčí. Okrem toho sme realizovali Questing – pátraciu hru Kam zmizol Jákob a na záver sme vypracovali pracovný list. Ľúto nám bolo len to, že sme sa nemohli stretnúť s českými kamarátmi a pátrať priamo na mieste. Možno niekedy nabudúce. S veľkým záujmom a obdivom sme si vypočuli aj prezentáciu žiačky z VM na tému „Babin jar“ o masívnom vyvražďovaní civilného obyvateľstva na Ukrajine počas vojny.

            Účasť na tomto projekte nám rozšírila poznatky z histórie 20. storočia, najmä o smutných udalostiach, na ktoré by sme nemali nikdy zabudnúť. Symbolicky nám to budú pripomínať aj záhony žltých krokusov vysadené v oboch partnerských mestách.

          • Olympijský beh 2021

          • Vylieza slnko, vyzliezame aj my

            Konečne sa môžme poriadne nadýchnuť, tak prečo to hneď nevyužiť - a rovno športovo, v duchu olympijských tradícií.

            Pre niekoho to bola lahoda, pre niekoho boj - no nikoho sme nenechali bez pomoci, všetci úspešne dobehli a podaktorým sa aj málilo - tak si dali veru tých okruhov niekoľko naraz.

          • Prírodovedný boj :)

          • Kde bolo, tam bolo, v jednej obľúbenej škole udrel príboj. Čudujete sa, ako je to možné? Tu, na Kysuciach? A veruže je!  Išlo o PRÍrodovedný BOJ vedomostí.

            Aké bojové úlohy bolo treba splniť?

            - postaviť a odskúšať autíčko a vrtuľník na solárnu energiu,

            - nabaliť sa cez matematického milionára,

            - otestovať matematický BrainBox,

            - vyrobiť potápača (fakt!!!),

            - zistiť, či sa dá plný pohár premeniť na plno-plný pohár (vlastnosti kvapalín),

            - pobaviť sa s elektrostatickou energiou (pokusy s elektrickým nábojom),

            - vyrobiť kameň mudrcov (čiže pokusy s vlastnosťami vody ),

            - vyskúšať si neutralizáciu,

            - posnažiť sa odletieť na vyrobenom vznášadle (čiže vyrobiť si mini-pidi vznášadielko ),

            - predviesť vznášajúcu sa loptičku,

            - vybrať mincu z vody bez namočenia prsta,

            - vyskúšať si "silu" vzduchu okolo nás.

            A čo myslíte, kto zvíťazil?

            Áno, všetci, ktorí sa zúčastnili, pobavili sa a priučili sa hrou opäť niečo nové

          • V ríši zvierat

          • Je najchlpatejšie zviera Afriky tučniak?

            A vie ten tučniak perfektne spievať?

            Nosí si ježko jabĺčka na chrbte dobrovoľne?

            Keď sa vlci zoskupia, hovoríme o partii alebo o triede?

            Potrebuje kačka k plávaniu nafukovačku s veslom?

            Má ďateľ na hlave červenú prilbu?

            Veru, všakovaké zákerné otázky museli riešiť naši tretiaci a štvrtáci

            Je jasné, že na niektoré otázky odpovede v knižkách nebolo treba hľadať.

            Ale dozvedieť sa viac o sýkorkách, kaproch, včelách, medveďoch, žabách či ježkoch - to už chcelo výdatnú prácu s informáciami.

            Vyhľadať - spracovať - vytvoriť výstup - a to všetko v nálade spolupráce, vzájomnej pomoci za výdatnej asistencie pani Zábavy - to bol program jedného "bežného" popoludnia v našej škole

          • Oznam ŠJ

          • Vážení rodičia, v prípade, že máte záujem o stravovanie v školskej jedálni v budúcom školskom roku, je potrebné do 21. 6. 2021 odovzdať zápisný lístok  v kancelárii školskej jedálne, prípadne ho žiaci môžu vhodiť do pripravenej kabičky v školskej jedálni. Zápisný lístok žiaci dostali od triednych učiteliek. V prípade potreby si ho môžte vytlačiť:      Zapisny_listok-ziaci.docx

            podmienky_stravovania_-_ziaci.pdf

            Novelizáciou zákona č.544/2010 Z.z o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, sa rušia dotácie obedov v materských a základných školách  od 01.08.2021, t.j.obedy sa budú platiť v plnej výške podľa finančného pásma.

          • Trhovisko

          • Ako často počujete doma tieto vety:

            ,,... a toto chcem kúpiť!"

            ,,...aj toto súrne potrebujem!"

            ,,...aj toto a tamto, kúp mi to!"

            My sme sa na pár popoludní zahĺbili do tajov trhovej ekonomiky Znie to čudne, pravda, na základke

            Ale verte, že sme to zvládli veľmi zábavnou formou

            Deti sa dozvedeli, že zarobiť peniaze je síce niekedy ľahké, ale nie všetky môžeme minúť podľa ľubovôle. Zistili, že veruže sa o ne treba podeliť aj so štátom, aj so správcami rôznych služieb, bankovými inštitúciami, aj treba nakŕmiť hladné brušká, aj sa poobliekať, aj pomôcky do školy nakúpiť, aj si ísť niekam oddýchnuť, i tu čosi prišetriť ... No a zrazu z kôpky peňazí na začiatku môže ostať iná suma

            A potom sme ich vypustili do praxe s 5 €

            Hneď pri vstupe bolo treba zaplatiť vstupné 1 €. A už to išlo ... tam zvýrazňovač, tu kružidlo ... a peňaženka prázdna.

            No tak hybaj do banky

            Veru, len do banky vstúpiš, už platíš poplatky. Aj si vlastnou hlavou zarobíš, aj z toho ti strhnút čo? No poplatky

            Ale kto bol šikovný, veruže s prázdnou taškou domov neodišiel

            Veríme, že si deti užili pekných pár hodín, priniesli si domov kopec zážitkov a riadne vám porozprávali, ako to teda vidia s tými peniažkami po novom

          • Deň detí

          • Oslavu sviatku si pre nás pripravili naši šikovní deviataci. Na stanovištiach v areáli školy  mali pre mladších spolužiakov pripravené vtipné súťaže a hry, ktorými nám vyplnili dopoludnie. Tešíme sa z toho, že po dlhej dobe sa opäť vracia aj náš "školský život" do normálnych koľají a my sa stretávame nielen v školských laviciach, ale aj pri takýchto spoločných akciách.

          • Vyhlásenie o bezinfekčnosti elektronicky

          • Vážení rodičia, od pondelka 19.4. 2021 je možné Vyhlásenie o bezinfekčnosti podať aj elektronicky po prihlásení  do rodičovského konta. 

            Návod  je dostupný na:

            https://help.edupage.org/?p=u38/u178/u1595&lang_id=2       -     I. stupeň

            https://help.edupage.org/?p=u38/u178/u1601&lang_id=2       -     II. stupeň

            V prehlásení je potrebné zaslať aj fotografiu negatívneho testu.

             

          • Oznam ŠJ

          • Z dôvodu vyhlásenia mimoriadneho stavu v súvislsti s vírusovým ochorením COVID-19, vyzdvihnúť neodhlásený obed pre žiakov, je možné len prvý deň, v priestoroch školskej kuchyne na prízemí budovy, kde sú kancelárie, rampa, nie v školskej jedálni, v čase od 11:00 hod. - 11:15 hod.  Obed Vám vydáme do jednorázových obalov, ktoré Vám poskytneme. K vydanu obeda je potrebný čip Vášho dieťaťa. Ostatné obedy je povinnosťou zákonného zástupcu odhlásiť!