• Spolupráca s KERICom pokračuje

          • Aj tento rok bude naša škola spolupracovať s organizáciou KERIC. Vyučovacie hodiny anglického jazyka bude každú stredu našim žiakom spestrovať Francesca, dobrovoľníčka z Talianska. Naša spolupráca začala už 28.septembra, kedy našim mladším i starším žiakom predstavila svoju krajinu pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Francesca sa už spoznala s našimi žiakmi a tí si ju veľmi obľúbili. Veríme, že sa jej u nás bude páčiť, obohatí hodiny anglického jazyka a pomôže žiakom zlepšiť svoje komunikačné schopnosti v angličtine.
             

          • Ponožkový október

          • Pre väčšinu z nás sú práve ponožky spotrebným materiálom, ľahko nahraditeľným. Verte či nie, sú ľudia, ktorí si dobré ponožky vážia nad zlato (veru viac ako tú rozprávkovú soľ). Najmä v zime. Nevadí im dierka. Nevadí im, že je každá iná. To, čo je dôležité je, že je v nich teplo.

            Už niekoľkým rokom naša škola pod taktovkou pani učiteľky Klimekovej zbiera ponožky pre Charitu Čadca v akcii Ponožkový október .

            Ak by ste mali záujem pomôcť i vy a radi by ste priniesli „spotrebný materiál“ tým, ktorí to najviac potrebujú, môžete:

            - odovzdať nový pár ponožiek p. u. Klimekovej,

            - vhodiť ich do pripravenej krabice, ktorá sa nachádza na II. stupni, na 2. poschodí v triede, kde p. u. Klimeková učí náboženstvo,

            - odovzdaním ponožiek (nových, nie svojich, tie budeš ešte potrebovať ) triednym učiteľom – tí ich následne posunú pani učiteľke.

            Ponožky môžu byť pánske , dámske , na veľkosti nezáleží

            Vyzbierané ponožky budú na konci októbra prinesené do Charity v Čadci.

            Ďakujeme všetkým ponožkovým dobrodincom

          • Naša školská knižnica je opäť otvorená

          • Od októbra sa už naplno rozbehla činnosť školskej knižnice, bude otvorená vždy vo štvrtok v čase od 12,30 hod. do 14,30 hod. V prípade záujmu požičať si knihu mimo tohto vyhradeného času stačí osloviť p.uč. Melicherovú alebo Královú, ktoré Vám knihy  požičajú.

            Tešíme sa na Vás.

          • Poďakovanie

          •  

            Počas letných prázdnin sme v našej škole vybudovali novú učebňu informatiky pre žiakov 1. stupňa. Keďže sa zvýšil počet tried, využili sme priestor chodby, vybudovali priečku a zariadili učebňu. Podarilo sa nám to vďaka finančnému daru od pani MUDr. Ľubice Levčík Polákovej, ktorej srdečne ĎAKUJEME. 

          • Svetový deň mlieka na našej škole

          • Dňa 30. septembra sme si pripomenuli Svetový deň mlieka.

            Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy.

            Tento deň bol preto dobrou príležitosťou, aby si žiaci uvedomili význam mlieka pre naše zdravie. Tejto téme sme sa preto venovali počas vyučovania. Pripomenuli sme si, aký veľký význam má pre náš život a náš organizmus. Keďže je mlieko bielej farby, aj tento deň sa niesol v jej znamení. Žiaci sa obliekli do bielych farieb a v priebehu dňa sa dozvedeli zaujímavé informácie o kravách, výrobe mlieka, mliečnych výrobkoch; niektorí si hravou formou vyskúšali aj „dojenie“ kravičiek. V neposlednom rade si pochutnali na mliečnych desiatach a mliečku z mliečneho programu Brejky.

            Veríme, že si žiaci uvedomili dôležitosť tohto bieleho zdravia a odteraz nebude chýbať v ich jedálnom lístku v akejkoľvek podobe.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň mlieka.

          • Exkurzia - Banská Štiavnica

          • Po dlhých-predlhých časoch sa aj naša školská "najstaršina" vybrala na cesty - či skôr pod cesty? Veď čujme/čítajme o ich exkurzii do Banskej Štiavnice:

            Navštívili Banské múzeum v prírode, kde prešli štôlňu Bartolomej - žiakov zaujal hlavne na konci prehliadky banícky Mesiac - oni už budú vedieť, o čom sa hovorí.

            Prezreli si historické centrum Banskej Štiavnice, prešli ku kalvárií, kde na všetkých útočilo neskutočné množstvo lienok.

            Po ceste späť sa zastavili na geografickom strede Európy v Kremnických Baniach a pozreli si interiér kostolíka svätého Jána.

            Čo k tomu dodať - azda že aj to počasie bolo katalógové :)

          • Zber papiera

          • JESENNÝ ZBER PAPIERA

            sa uskutoční

            od  7. 10. do 14. 10.

            Zbierať sa bude len novinový papier,

            (noviny, časopisy, letáky, zošity, knihy...)

            nie KARTÓN.

             

            Rodičia môžu papier priniesť ráno od 7:15 do 8:30,

            žiaci  druhého stupňa v piatok (7. 10.) ráno do 8:50 - pred účelovými cvičeniami,  ostatné dni ráno pred vyučovaním.
             

            Papier je potrebné priniesť zviazaný.

            Ďakujeme

          • Zber starých mobilov

          • V rámci projektu RECYKLOHRY spúšťame nový ročník
            zberu

            starých mobilov.

            Zber potrvá do 2. 11. 2022.
             

            Nepotrebný mobil odovzdajte triednemu učiteľovi.

            ĎAKUJEME 

          • Biela pastelka

          • Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, organizátor verejnej zbierky Biela pastelka, je občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priatelia a príbuzní i rodičia nevidiacich a slabozrakých detí. Poslaním združenia je poskytovanie sociálnych služieb, obhajoba záujmov ľudí so zrakovým postihnutím zameraná na vytváranie rovnakých príležitostí, zabezpečenie rovnakého zaobchádzania a realizáciu pozitívnych opatrení na prekonávanie a kompenzáciu dôsledkov zrakového postihnutia. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje klientom bezplatne vo všetkých krajoch Slovenska. Do tejto zbierky sme sa zapojili i my dňa 23. 9. 2022. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli na dobrú vec!

             

            Žiacka rada

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2022/2023

          • Uplynuli dva mesiace letných prázdnin. Veríme, že boli plné pekných zážitkov. Mali ste možnosť načerpať nové sily a s nimi vykročiť do úloh, ktoré nový školský rok prinesie.

            Prajeme všetkým našim žiakom veľa úspechov a šťastia v novom školskom roku 2022/2023 a pevné odhodlanie vydať zo seba všetko najlepšie.

          • Milí rodičia prváčikov,

          • za posledné obdobie nás pandémia naučila, že nie vždy stačí papier a ceruza J či získavanie informácie prostredníctvom telefonátov. Museli sme sa naučiť komunikovať elektronicky a to nielen na úradoch, ale aj v školách. Naša škola bola na túto situáciu pripravená, pretože už viac ako tri roky funguje s rodičmi týmto spôsobom a naplno využíva EduPage.

            EduPage je aplikácia, pomocou ktorej môžete komunikovať s učiteľom, vidieť známky svojho dieťaťa, precvičiť dané učivo, zadať ospravedlnenky, či zaslať vyhlásenie o bezpríznakovosti. Budete vedieť, kedy bude vaše dieťa písať písomku, budete prežívať spolu s ním školské akcie a mnoho iného.

            Ku kontu Vášho dieťaťa majú prístup obaja rodičia rovnocenne, pričom žiak má svoje vlastné prihlasovacie údaje.

            Ak máte smartfón, stiahnite si mobilnú aplikáciu EduPage. O všetkých dôležitých informáciách o Vašom dieťati sa okamžite dozviete prostredníctvom notifikácií. V tomto linku nájdete postup, ako sa prihlásiť do Vášho konta https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=1802

            Prihlasovacím menom (loginom) do rodičovského konta je e-mailová adresa, ktorú ste poskytli škole. Konto našej školy je na www.zskomca.edupage.org. Heslo Vám príde na uvedený mail spolu s inštrukciami, ako postupovať pri vytvorení rodičovského konta.

            Rodičovské konto je iné ako žiacke konto. Je veľmi dôležité, aby ste fungovali pod rodičovským kontom - iba v tomto konte akceptuje učiteľ ospravedlnenku, či môžete poslať rôzne žiadosti, vyhlásenia.

            Ak máte viac detí, prostredníctvom rodičovského konta môžete prepínať medzi jednotlivými deťmi. Ponúkame link, kde je presne vysvetlený postup https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=1798

             

            V prípade akýchkoľvek technických, či iných otázok ohľadom edupage môžete kontaktovať nášho školského digitálneho koordinátora Mgr. Z. Vyšlanovú na mailovej adrese: zuzanavyslanova@gmail.com

             

            Veríme, že Edupage Vám uľahčí komunikáciu s nami

            Kolektív učiteľov ZŠ J. A. Komenského

          • Pasovačka prvákov

          •      Pred koncom školského roka boli naši prváci pasovaní za „riadnych“ žiakov našej školy. Tejto
            významnej udalosti predchádzal deň, počas ktorého prváci plnili rôzne úlohy zamerané nielen na
            vedomosti, ale aj na pohybovú zdatnosť. Po lane prekonávali priepasť, určovali rastliny a zvieratá,
            triafali na cieľ, zhadzovali kužele, prekonávali prekážky so zaviazanými očami s pomocou navigácie
            spolužiaka, skákali vo vreci, spoznávali turistické značky, overovali si vedomosti zo zdravotnej
            výchovy a dopravnej výchovy.


            S radosťou oznamujem, že všetky žabky, krtkovia  a včielky touto náročnou skúškou prešli a vítame ich
            v radoch žiakov ZŠ J. A. Komenského v Čadci 💛

          • Projektové vyučovanie Kozmix LAB

          • Žiaci 1. a 2. ročníka sa v tomto školskom roku zapojili prostredníctvom vzdelávacieho programu Kozmix LAB do projektu, ktorý bol zameraný na rozvoj prírodovednej gramotnosti pomocou projektového vyučovania. Žiaci sa učili tímovej spolupráci, zodpovednosti za pridelenú úlohu, dokumentovať a prezentovať výsledky výskumu, hodnotiť svoju prácu a podobne. Základné informácie sú v tejto prezetácii Kozmix LAB

            Prváci s názvom projektu Recyklujeme sa zaoberali problematikou separovania odpadu, kde výsledkom boli vytvorené zberné koše na recyklovaný odpad.  Ďakujeme pani učiteľke Zuzke Jedinákovej za prípravu videa z nášho predstavenia - RECYKLUJEME

            Druháci pod názvom projektu Svet rastlín očami objektívu skúmali živú a neživú prírodu, podmienky pre život, merali svoju výšku, následne pestovali semienka, ktoré mali rôzne podmienky pre rast a zisťovali, čo je pre nich nevyhnutné. Zaznamenávali svoje pozorovania do hárkov a prezentovali svoje zistenia.

            Okrem vedomostí boli aktivity smerované aj k rozvoju kritického myslenia, tvorivosti a prezentačných zručností.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Kozmix LAB.

          • Čítali malí i veľkí

          • Od pondelka 20. 6. do 24. 6. 2022 prebehol už 13. ročník celoslovenského detského čitateľského maratónu „ČÍTAJME SI...“ 2022, ktorý organizuje Linka detskej istoty v spolupráci s miestnymi partnermi. Do čítania sa zapojila i naša škola.  Čítali malí i veľkí, spolu nás bolo 389. Podporili sme správnu vec a možno prilákali ku knihám nových čitateľov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album „ČÍTAJME SI...“ 2022.

          • Školský olympijský festival 2022

          • Hymna olympijského festivalu zaznela v piatok 24. júna skoro ráno  a po slávnostnom zahájení začalo športové zápolenie. Všetci športovci  🏃‍♀️ sa rozdelili podľa disciplín do 6 skupín a snažili sa podať ten najlepší výkon. Za odhodlanie a prekonanie samého seba dostali všetci sladkú odmenu, tí najúspešnejší aj medailu 🥇. 

             

            Gratulujeme :)

             

             Súťažili sme v týchto disciplínach:

            • skok do doiaľky z miesta
            • preskoky cez švihadlo
            • hod kriketovou loptičkou
            • člnkový beh
            • cezpoľný beh
            • petang

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský olympijský festival.

          • Dlaň dokorán

          • Podať niekomu pomocnú ruku, otvoriť svoju dlaň v podobe dobrého skutku je veľmi šľachetné.ZŠ s MŠ Trakovice dala výzvu školám, aby ich podporili v tejto myšlienke a vytvorili reťaz z rúk, na ktorých sú napísané dobré skutky. Nám sa z našich rúk podarilo utvoriť 39,70 m reťaz. Táto myšlienka sa nám veľmi páčila. Mohli sme tak ukázať, že dobro, nezištnosť, ochota a ľudskosť ešte stále sú, len čakajú na správny čas.Zapojením sa do výzvy sme sa zároveň stali súčasťou projektu Detský čin roka, ktorého cieľom je šíriť myšlienku dobra u detí.

          • Plavecký týždeň

          • V týždni od 13.6.do 17.6.sa naši štvrtáci a piataci zúčastnili plaveckého výcviku. Týždeň vo vode si naplno užili a za svoje výkony si odniesli domov mokré vysvedčenie. Všetci sa snažili,niektorí prekonali strach z vody,iní si zdokonalili plavecký štýl. Zvládli to na 🥇.Takže hurá na prázdniny,hurá do vody vyskúšať si naplno svoje plavecké zručnosti !!!

          • Školský výlet - prváci

          • Aj naši prváci sa vybrali na výlet. 13.6. navštívili rozprávkové mestečko Habakuky v Donovaloch. Prežili deň plný zábavy, rozprávkových divadelných predstavení, súťaženia a vystrájania s kamarátmi. Presvečte sa sami....

            Nový album - Školský výlet - prváci.

          • Poďakovanie

          •  V týchto dňoch bola vyhodnotená verejná zbierka organizovaná pri príležitosti "Dňa narcisov", ktorú usporiadala Liga proti rakovine. Naša škola prispela sumou 250,55 €, za čo nám organizátori srdečne ďakujú. Peniaze z výnosu zbierky budú rozdelené podľa požiadaviek nemocníc a zdravotníckych zariadení po celej SR a budú použité na liečbu, prevenciu a diagnostiku onkologických ochorení. 

          • Čítam, čítaš, čítame ...

          • Aj tento rok sa naši druháci zapojili do knižnej súťaže Čítam, čítaš, čítame..., ktorú organizuje Kysucká knižnica v Čadci. Umiestnili sme sa na krásnych miestach.

            2.A  - 6. miesto - 236 prečítaných kníh

            2.B  - 10. miesto - 132 prečítaných kníh

            2.C  - 3. miesto - 409 prečítaných kníh

            Okrem pekný miest získala ešte naša žiačka Tamarka Poláčková z 2.C špeciálne miesto - stala sa "kráľovnou" tejto súťaže v školskom roku 2021/2022 za najviac prečítaných kníh zo všetkých druhákov v Čadci (77 kníh).

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítam, čítaš, čítame ....