• Navštívil nás Majster Európy

          •  

            Je to skutočne tak!  Vo štvrtok  2. 6. navštívili našu školu členovia Slovenského stolnotenisového zväzu spolu s Majstrom Európy  do 21 rokov a viacnásobným Majstrom Slovenska Alexandrom Valuchom, aby spropagovali medzi žiakmi stolný tenis. Našu školu si vybrali z toho dôvodu, že v športe dosahujeme dlhodobo výborné výsledky a máme už aj v stolnom tenise talenty, ktoré reprezentujú Mestský stolnotenisový klub a naše mesto.

            V prvom rade spomenieme žiaka 5. ročníka Marca CISÁRIKA, ktorý je majster Slovenska vo svojej kategórii a jeho nasledovníka, žiaka 4. ročníka Milana MARIAKA.

            Veríme, že tento šport priláka viacerých žiakov, z ktorých sa stanú ďalší „majstri“.

            ŠPORTU  ZDAR !

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Stolný tenis.

          • Beseda so včelárom

          • Máme šikovných žiakov, ale máme aj šikovných rodičov. Mnohí z nich majú zaujímavé povolania alebo záľuby a o jednej z nich nám prišiel porozprávať jeden otecko, ktorý sa venuje včelárstvu. Zaujal našich maličkých nielen rozprávaním, ale aj ukážkami pomôcok, ktoré včelár potrebuje. Ďakujeme pánovi Poláčkovi za ochotu, že k nám prišiel a spestril deťom vyučovanie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda so včelárom.

          • Pyžamová párty

          • Správy zo školského rozhlasu 📣:

            Pyžamovka definitívne za nami - už len fotografie ostali.

            Odborný pedagogický dozor so všetkou serióznosťou vyhlasuje, že párty prebehla podľa všetkých párty-regulí, bez problémov a vo všetkej srande a veselosti 😂.

            S radosťou ďakujeme všetkým, ktorí sa spolupodieľali na organizovaní tejto akcie:

            - rodičom za poskytnutie výdatnej poživne i mnohé ceny do súťaží,

            - skvelým deviatakom za zorganizovanie a odmoderovanie - fantastický výkon,

            - špeciálnu pochvalu posielame Matúšovi H. za jeho osobitý, charizmatický a pozitívno-radostný prínos do pyžamovej spoločnosti.

          • Hudobné popoludnie plné krásy

          • Hudba prináša ľuďom umelecký zážitok, lieči, vytvára pozitívnu náladu, prebúdza zmysel pre tvorivosť, krásu, fantáziu s zmysel života.  My sme ani netušili, koľko šikovných spevákov a hudobníkov máme na našej škole.  Tí sa spoločne stretli na hudobnom popoludní, na ktorom nám ukázali, čo vedia. Spievali a hrali na hudobných nástrojoch s veľkou chuťou a nadšením a vďaka ním sa tóny hudby rozliehali po celej škole. Hudobné popoludnie bolo pre všetkých dojímavé a krásne. Veríme, že sa budúci rok pridajú aj ďalší.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Hudobné popoludnie.

          • Slovenskô ako maľované

          • Vážení rodičia, milí žiaci 😀

             

            Zapojili sme sa aktívne do súťaže Maľované Slovensko  Prosíme Vás preto o podporu

            Pár informácií:

            - v našej kategórii je možné vyhrať IT techniku v hodnote 35.000 € pre školu

            - stačí len zadať kód z balíčka nálepiek, ktoré dostanete pri pokladni v Lidli za nákup v minimálnej hodnote 20 € na stránke https://malovaneslovensko.lidl.sk/sutaz - vybrať mesto a našu školu

            - ďalšou možnosťou je doniesť kartičky so súťažnými kódmi do školy triednym učiteľkám poprípade do kabinetu p. u. Jedinákovej/Byrtusovej (prízemie B, medzi triedami 5. A a 5. B) - kódy nahodíme za vás s láskou a radosťou. Súťaž trvá do 30. 6.

            ⌨🖱💻    A máme i voľné nálepky k dispozícii 

            - chýbajú ti nálepky do albumu Maľované Slovensko? Príď sa pozrieť do pavilónu B na prízemie, medzi triedy 5. A a 5. B - v prútenej poličke nájdeš tie, ktoré sú k dispozícii 

            - máš nálepky navyše, nemáš s kým vymeniť? Dones na tú istú poličku, urobíš radosť niekomu inému 


            Spojme sa pre dobrú vec! ♥

          • Dni detskej knihy

          • Kysucká knižnica v Čadci otvorila 39.ročník festivalu kníh pre deti a mládež, ktorého súčasťou sme boli i my a to priamo na pôde našej školy .

            Dni detskej knihy podporili mnohí autori, ktorí sa stretli so svojimi čitateľmi na besedách o svojich knihách. Naši štvrtáci mali možnosť osobne spoznať dve spisovateľky, Toňu Revajovú a Margit Garajszki. Ich zaujímavé rozprávanie o knihách a ich knižných hrdinoch bolo veselé, pútavé a inšpiratívne. Obe deťom odpovedali na množstvo zvedavých otázok a ich rozprávanie ich zaujalo natoľko, že si v školskej knižnici vypožičali všetky ich knižky.

            Srdečne ďakujeme za príjemné stretnutie, želáme mnoho krásnych kníh a chuti do písania.

          • Deň narcisov

          • Vo štvrtok 28.apríla našu školu opäť zaplavili žlté narcisy – symbol boja s rakovinou. Po dvoch rokoch to bol taký Deň narcisov, aký si pamätáme z minulosti – s dobrovoľníkmi aj v našej škole. Tí zorganizovali zbierku ako prejav solidarity s onkologickými pacientami.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa spolu s nami s Dobrom v srdci zapojili 💗

          • Človeče, nehnevaj sa!

          • ... a veru, že tých "človekov" sme mali jedno popoludnie vyše 90 naraz

            Po dlhých-predlhých dvoch rokoch sa k nám na chodby vrátila obľúbená spoločenská hra🎲🎲🎲, ktorá na pár hodín zabavila deti všetkých ročníkov. Na ich výkony dohliadali všetkými masťami mazaní, odborne nehnevajsa-človečensky fundovaní rozhodcovia z 8. A .

            Z kola na kolo rady súťažiacich redli a do víťazného finále sa donehnevali Vanesska Gavlasová (1.) a Sarka Birková (2.)

            Srdečne im gratulujeme.

          • Matematický KLOKAN

          • Do najväčšej matematickej súťaže na svete, ktorá sa uskutočnila 11.apíla 2022 sa zapojili aj naši žiaci. Z celej školy sme vybrali 57 šikovných počtárov, aby si zmerali sily s rovesníkmi a riešili rovnaké úlohy ako milióny žiakov na celom svete. 

          • Poďte k nám ...


          • Máme to potešenie Vás pozvať opäť na zápis do 1. ročníka pre školský rok 2022/2023 , ktorý bude prebiehať v dňoch 5. a 6. apríla 

            Naše nové komácke video ( link pod textom 📽)  je určené vlastne všetkým - nazrite opäť do našich priestorov, ktoré boli pred väčšinou dospeláckych zrakov už po dva roky skryté :)

            Pre niekoho to bude spomienkové stretnutie, pre niekoho novinky - v každom prípade veríme, že Vám prinesie radosť a úsmev od 👂 k 👂.

          • Starší čítajú mladším

          • Kniha je nositeľom múdrosti, umenia. A nielen to! Kniha aj spája.

            Dôkazom toho sú naši deviataci, ktorí sa pustili do dobrodružstva s mladšími spolužiakmi,   s ktorými prežili spoločné vyučovacie hodiny. Mladší sa nedali zahanbiť, poctivo odpovedali na položené otázky, vypracovali pripravené pracovné listy, zapájali sa do aktivít. Dokázali, že vedia nielen čítať, ale sú aj pozorní.

            Aké to bolo – ukážu fotografie v albume Starší čítajú mladším.

          • “Kniha je nástrojom, ktorý zapaľuje predstavivosť.”

          • “Kniha je nástrojom, ktorý zapaľuje predstavivosť.”

                                                                                                                        Alan Bennett

            Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, ale aj s knihami. Tie sú našim sprievodcom už od útleho detstva. Obohacujú našu slovnú zásobu a zlepšujú vyjadrovacie schopnosti. Pozitívne ovplyvňujú psychické procesy, skvalitňujú myslenie a tým, že vyžadujú „ponorenie sa do deja“, môžu zlepšiť schopnosť sústredenia sa. Rozvíjajú fantáziu, tvorivosť, nútia nás rozmýšľať, polemizovať, hľadať odpovede a utvoriť si vlastné názory a spôsoby riešenia životných situácií. Sú pre nás akousi formou pasívneho oddychu, relaxu a odstránenia stresu.

            Našu školskú knižnicu navštevuje počas roka veľa čitateľov, ktorí sa čítaním zoznámia s mnohými literárnymi postavami a zažívajú spolu s nimi ich dobrodružstvá. V mesiaci marec, ktorý je knihám venovaný, sa na našej škole uskutočnilo veľa zaujímavých podujatí:

            • ilustrovali sme rozprávky,
            • lúštili čitateľský oriešok,
            • prednášali básničky v školskej knižnici,
            • vyhľadávali sme zaujímavosti o knihách,
            • starší spolužiaci čítali mladším,
            • oboznámili sme sa so životom a tvorbou J.A. Komenského,
            • prváci sa stretli s rozprávkou  prostredníctvom aktivít, ktoré si pre nich pripravili štvrtáci.

            Budeme veľmi radi, ak sa naša čitateľská rodina rozrastie o nových čitateľov, ktorí nájdu v knihe priateľa a obohatia svoj vnútorný život.

            Či už patríte k verným „knihomoľom“ alebo ste príležitostný marcový čitateľ, nezabudnite, že knihy treba čítať s láskou!

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Knihy zapaľujú tvorivosť.

          • Marec - mesiac knihy

          • Prváci trávili veľmi aktívne a knihám  venovali naozaj veľa svojej pozornosti. V školskej knižnici pre nás pripravili pani knihovníčky, pani učiteľky S. Melicherová a Ľ. Králová, so svojimi štvrtákmi zaujímavý program plný aktivít s názvom V krajine rozprávok . Na návšteve v Kysuckej knižnici sme sa okrem požičania si kníh dozvedeli množstvo nových informácií o triedení odpadu a s pomocou rodičov sme sa zapojili aj do projektu Daruj knihu deťom.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy.

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • V dňoch 29. a 30. marca sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Z našich 52 zúčastnených žiakov, bolo 8 úspešných riešiteľov 🥇. Srdečne gratulujeme.

            Tobiáš Drábik, 3. B

            Filip Goralka, 4. A

            Timotej Halagačka, 4. B

            Nina Chlebeková, 6. A

            Naďa Juračková, 7. B

            Erik Janák, 8. A

            Lara Pajonková, 8. B

            Tamara Pajonková, 8. B

          • Aprílový pyžamiak 😃

          • 😁Dnes šialený deň, to sa môže stať len na 1. apríla!

            ⏰Ráno budík nezazvonil! ⏰

            Možno aj zvonil, ale čo keď bolo treba sen dosnívať. Otvoríme oči 👀 , toho svetla bolo podozrivo veľa, no jasné o desať osem a o ôsmej začína vyučko 😮. Najlepší šprintéri sveta 🏃‍♀️🏃‍♂️by nestíhali. Schmatli sme tašky a ohnivá čiara do školy.

            Tak ako sme boli, nevadí v pyžamách, papučiach, leteli sme do školy. Mama s tatom ani mrknúť nestihli. 🤣

            Ale, prišli sme načas!

          • Literatúra na vlastnej koži

          • Literatúry sa nik nebojí a tej pamätnej stredy dňa 30. marca sa jej nebál skoro nikto z druhostupniarov. Veľmi zodpovedne vstúpili do kože svojich obľúbených postáv. A že nie všetky boli „echt-literárne“ ? Ktovie, možno práve čakajú na moment, keď sa dostanú z filmovej do literárnej podoby a niektorí naši študenti v podstate predbehli dobu!

          • Zimné hry

          • Posledný sneh a prvé snečné lúče si užili účastníci 6. ročníka Zimných hier o pohár primátora Čadce. Súťažilo sa 24. marca v areáli Športcentra v Oščadnici, kde naši športovci urputne bojovali v silnej konkurencii🎿. Pohár sa im síce nepodarilo priniesť, ale aj tak im ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zimné hry.

          • Ponožková výzva

          • Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Výzva je určená všetkým, ktorí chcú prejaviť solidaritu a podporiť ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny. Zároveň rozširuje povedomie o tom, že ľudská individualita robí tento svet krajším, pestrejším, zaujímavejším a inšpirujúcim.

            Pre bližšie info klikni www.ponozkovavyzva.sk

             

            A prečo ponožky? Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože chromozóm má tvar ponožky.

            Dátum 21. 3. je tiež symbolický, lebo ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm naviac.

            (Majú 3 namiesto 2) Genetická porucha sa odborne nazýva trizómia 21. chromozómu.

            Hoci majú niečo navyše, nevyvyšujú sa!

             

            Do tejto výzvy sme sa spoločne zapojili aj my v našej škole
            a pestrofarebné ponožkové fotky si môžete pozrieť tu👀