• Pošli drakov do oblakov 🪁

          • Aj keď nám už zima klope na dvere, v školskom klube sme si ešte pripomenuli jeseň výstavou šarkanov. Počas novembrových sychravých dní deti  s pani vychovávateľkami  usilovne pracovali na týchto veselých šarkanoch, ktoré „pristáli“ na oknách chodby a tried, kde nám spríjemňujú školské dni.

          • Fotografovanie

          • Fotografovanie žiakov (portréty jednotlivcov) sa uskutoční 23. novembra 2022. Podrobnejšie informácie dostanú žiaci od svojich triednych učiteľov.

          • Obrovské 🧦 ponožkové 🧦 ďakujeme

          •  

            Tento rok ste doniesli až, tadáááááá  252  párov ponožiek, ktoré cez nás od Vás prevzala Charita Čadca.

            Toto číslo nás nesmierne prekvapilo, o radosti ani nehovoriac.

            Ešte raz - ĎAKUJEME, že sa tak intenzívne a empaticky zapájate do podobných akcií.

          • Starí rodičia nám rozprávali

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc naša školská knižnica vyhlásila súťaž o najkrajší príbeh na tému " Starí rodičia nám rozprávali". Do súťaže sa zapojilo 33 detí z prvého stupňa. Všetky príbehy boli veľmi pekné, väčšinou veselé. Chceme pochváliť najmä našich druhákov, ktorí sa zapojili v hojnom počte. Vybrať jeden najkrajší sa nám veru nepodarilo a preto sme ich ocenili až 6.Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa do súťaže zapojili a napísali pekný príbeh z rozprávania starých rodičov. Veríme, že sa nabudúce pridajú aj ďalší.

          • Komparo

          • Budúci školský rok absolvujú žiaci 8. ročníka celoštátne Testovanie 9. Mnohí žiaci nemajú s podobnými testami dosť skúsenosti. Spoločnosť EXAM testing preto každý rok ponúka žiakom jedinečnú možnosť vyskúšať si testy podobné tým, ktoré ich čakajú. Aj naši ôsmaci sa dohto testovania zapojili a riešili úlohy z matematiky, fyziky, slovenského jazyka, dejepisu a bol pre nich pripravený aj test všeobecných študijných predpokladov. Veríme, že sa im darilo a spolu s nimi sme zvedaví na výsledky, ktoré sa dozvieme začiatkom januára.

          • Mesiac október - mesiac úcty k starším

          • Jeseň je obdobím umeleckých diel prírody, ktorá  je ako krásna paleta. Stromy ohromujú pestrými farbami. Takýmto krásnym umeleckým dielom je aj človek v jeseni života. Tvaroval a formoval ho majster život svojimi skúškami, radosťami, ale aj starosťami.

            Jeseň je naozaj krásna. A v uplynulom mesiaci – v mesiaci október, nám pripomenula jednu z najvzácnejších cností, ktorá môže byť zrodená v duši človeka.

            Je ňou úcta k starším. Úcta k tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie. Úcta k tým, ktorí sa každý deň vzdávali radostí, ktoré im život ponúkal, aby urobili šťastnými nás, ich deti. Úcta k naším otcom a k naším mamám. K naším prarodičom. Ku všetkým, ktorí si zodrali svoje ruky, aby naše zostali hladké a nepoškvrnené.

            Aj u nás v škole sme si počas tohto mesiaca uctili našich starých rodičov. Naši najmenší si v spolupráci s triednymi pani učiteľkami pripravili krátky program, v ktorom ukázali svoje nadobudnuté zručnosti počas prvých dvoch mesiacov v škole. Starší vyrobili darčeky, či napísali listy, v ktorých vyjadrili poďakovanie za ich obetavosť a lásku.


             

          • Máme radi našu školskú knižnicu

          • Medzinárodný deň školských knižníc sa od roku 1999 slávi po celom svete každý štvrtý októbrový pondelok. Tento rok sa oslavy spájali s témou " Ako máme radi našu školskú knižnicu". My tú našu máme radi a často ju navštevujeme. Nielen prvý októbrový pondelok, no po celý rok. Jej príjemné priestory nám umožňujú organizovať rôzne literárne akcie,  stretnutia s knihami, súťaže, kvízy i besedy. Tento rok sa v pri príležitosti Dňa knižníc udialo všeličo. Starkí  čítali rozprávky najmenším prvákom,druháci vytvárali priania pre knižnicu,tretiaci a štvrtáci mali tvorivé hodiny čítania.Hralo sa divadielko, recitovali básničky. Počas celého mesiaca si žiaci vyrábali záložky pre svojich spolužiakov zo susednej triedy. Škola sa zapojila do medzinárodného projektu Záložka do knihy spája školy a žiaci vytvárali príbeh z rozprávania starých rodičov. Veríme, že našich čitateľov bude stále pribúdať.

          • Deň jablka

          • 24. október bol v našej škole voňavý. Pripomenuli sme si Deň jablka, ktorý v našej škole každoročne
            vítame výstavou jabĺk a výrobkov z nich.
            Z bohatej nádielky deti ochutnávali ešte dva dni.
            Chceme sa poďakovať všetkým rodičom, starým rodičom, ktorí jabĺčkami, džúsmi, presnidavkami,
            voňavými koláčikmi prispeli k tomu, že bol tento deň tak trochu výnimočný!

          • Zber papiera 🌲🌳

          • 1 tona recyklovaného papiera ušetrí 17 stromov, 4 MW energie a 26 m³ vody

            Všetci vieme, že recyklácia rôznych materiálov je ekologicky a ekonomicky výhodná. Šetrí energiu, znižuje ekologickú záťaž prostredia. Papier je možné recyklovať 5 až 7-krát. Z recyklovaného papiera sa vyrábajú noviny, zošity, lepenkové krabice, obaly na vajcia, kuchynské utierky, toaletný papier, ...

            Naši žiaci ho v čase od 7. -14. októbra nazbierali skoro 7 ton.

            Na I. stupni najviac nazbierali žiaci 3.B, na II. stupni to boli žiaci 7.A, uznanie však patrí aj ostatným žiakom, ktorí sa aktívne zapojili do zberu. Naše poďakovanie patrí aj rodičom, ktorí nás podporili a privezeným papierom prispeli k nášmu peknému výsledku.

            Vyhodnotenie zberu papiera

          • Jesenná párty 👒

          • Posledné popoludnie pred jesennými pázdninami sme si spríjemnili jesennou veselicou.  V krásnych a veselých maskách sa predviedlo množstvo hubárov, víl, zvieratiek, škriatkov a všakovakých iných obyvateľov lúk a lesov. O hudbu a program sa postarali najši najstaší - deviataci. Z fotografíí je určite každému jasné, že sme sa veľmi dobre bavili .🪁🌞🌈

          • "Kontinuita"

          • „Mladá generácia môže tvoriť budúcnosť iba vtedy, ak pozná minulosť.“ (E. Macron)

            Veľmi radi berieme naše deti na netradičné miesta.

            Vytiahli sme 6. A a 6. B preto na opačný koniec mesta, na opačný kopec - tam, kde by ste nás najmenej očakávali - do Centra sociálnych služieb Žarec. Vyzbrojili ich dotazníkom a nechali ich, aby načerpali iný pohľad. Preskúmali energiu starého sveta. Nechali deduškov a babičky zaspomínať na mladé letá. Porovnať. Zamyslieť sa.

            Otázky boli rôznorodé. Chceli sme, aby mali deti možnosť porovnať "svoj školský svet" s tým minulým.

            "Desiatu sme si nenosili." "Chodil som pásť husi, kravy." "Chodil som pešo niekoľko kilometrov do školy." "Zavčasu som vstával a potom musel ešte nachystať zvieratám." "Nemali sme veľa vecí." "Prvá frajerka sa volala Terka." "Mal som 12 súrodencov."

            Niekedy potrebujú naše deti len porovnať svoj svet s inou realitou. Uvedomiť si, že tie pre nich samozrejmé veci neboli vždy samozrejmé pre ostatných. Že aj ony raz zostarnú a budú potrebovať pekné spomienky, o ktoré sa budú môcť oprieť. A tie pekné spomienky si vytvárajú - TERAZ. Nie "potom."

            Na záver sme si obkresľovali ruky. Ruky starkých, ruky mladých. Všetky prepojené. Lebo ak by čo len jeden článok v našom rode kedysi vypadol, ten rod by nepokračoval. My by sme tu neboli.

            Každý jeden z nás je dôležitý.

            V tomto mesiaci sa Dňa otvorených dverí zúčastnili aj štvrtáci - tí si zas pozreli i pracovné a relaxačné priestory. Veríme, že pracovať na "súvislostiach" sa oplatí čo najskôr

            Ďakujeme za ochotu a ústretovosť sestričkám z Centrum sociálnych služieb Žarec a všetkým starkým, ktorí sa zapojili do našich aktivít

          • „Milión detí sa modlí ruženec“

          • Dňa 18.10 sa aj naši žiaci na hodinách náboženskej výchovy pripojili k medzinárodnej výzve Pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá  každoročne pozýva deti k  modlitbovej iniciatíve „Milión detí sa modlí ruženec“. Spoločne na hodinách sme v modlitbe ruženca prosili za pokoj a mier vo svete.

          • Taký obyčajný beztaškový piatoček

          • Od malého prváčika po žirafáka deviataka - prúdili k nám uplynulý piatok košíky, hrnce, krabice, fúriky, zvieracie prenosky, grily a také domáce poklady, o ktorých by sa nikomu bežne nesnívalo Nie, nemali sme bazár Ani prehliadku tajomných kostlivcov zo skríň To sme si len vymenili školské tašky za zábavnejšie prenášacie zariadenia Obdivujeme Vašu invenčnosť, tvorivosť Sme šťastní, že sa radi zapájate do našich akcií, a tak spolutvoríme ozajstné učenie hrou :)

          • Čarovná literárna Orava

          • Po dvojročnej odmlke sme navštívili 12. a 18. 10. 2022 my žiaci 7. a 8. ročníka toto miesto bohaté na literátov, umelcov, básnikov. Čarovnú Oravu.

            Videli sme pôsobisko velikána literatúry – Pavla Országha Hviezdoslava a množstvo nového z jeho života sme si vypočuli v Múzeu P.O.Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Tam sme však neskončili. Pokračovali sme do Jasenovej, kde sme videli rodný dom Martina Kukučína a tam sme si rozšírili tiež svoje obzory.

            Dôkazom našej spokojnosti sú fotky. Všetkým Oravu vrelo odporúčame!

          • Týždeň bez zubného kazu

          •  

            V dňoch od 10. do 14. októbra sa niektoré naše triedy zapojili do „zubnej“ akcie. Vybraný deň si žiaci priniesli svoje zubné kefky a pasty a na online hodine organizovanou pod záštitou Slovenskej komory zubných lekárov sa naučili ako sa správne starať o zdravie ústnej dutiny. Dozvedeli sa tiež mnoho nových informácií, čo je pre zúbky najlepšie a čomu sa treba naopak vyvarovať. Pani učiteľky si pripravili pre deti tematický deň, a tak bolo vyučovanie veselšie. 

          • Prváci v Kysuckej knižnici

          • Prváčikovia zo ZŠ J. A. Komenského v Čadci navštívili Kysuckú knižnicu v Čadci. Žiaci sa nielenže zoznámili s knižnicou, ale si aj odniesli domov knižky na čítanie, ktoré im zatiaľ prečítajú rodičia, alebo starí rodičia.

          • Bez-školsko-taškový deň 👜

          • A je to tu!

            TEN piatok – 21. 10. – už je  za rohom. Náš prvý bez-školsko-taškový deň. Máme tu pár informácií, o ktorých ste možno nevedeli:

            -zakladateľkou „No backpack day“ je Američanka Mongai Fankam,

            -akcia vznikla na zvýšenie povedomia o miliónoch detí na celom svete, ktoré musia prejsť míle do školy, pričom nosia knihy a školské potreby v rukách alebo v igelitových taškách, pretože si nemôžu dovoliť školskú aktovku alebo batoh,

            -prvé podujatie sa ukutočnilo v roku 2012,

            -oficiálna webová stránka je https://www.nobackpackday.org/.

            Každý, kto má rád naše netradičné dni, si môže prísť zase na svoje. Školským taškám urobíme predĺžený víkend a vytiahneme na obdiv poklady našich skríň a pivníc. Fantázie sa medze predsa čo? Predsa nekladú.

            Ak by ste si čisto náhodou, teoreticky nevedeli rady, tu je pár adries pre inšpiráciu:

            https://sk.pinterest.com/.../anything-but-backack-day-at.../

            https://gymi.cz/2022/04/07/no-backpack-day/

            https://zshu.sk/.../1879-no-backpack-day-aj-v-nasej-skole

            PS: a áno, vyučovanie bude prebiehať v klasickom režime, len školským potrebám dáme neklasický prenosný obal :)

          • Akcia „Revolution train“

          •  

            V jeden krásny slnečný jesenný deň 17. októbra 2022 sa naši najstarší žiaci 9. roč. pod záštitou mesta Čadca a Mestskej polície v Čadci zúčastnili zážitkovej náučno – výchovnej akcie s názvom  „Revolution train - Protidrogový vlak“. Táto preventívna akcia priniesla reálny príbeh mladých ľudí, ktorí podľahli lákadlu menom „Droga“. Ide o jedinečný projekt primárnej prevencie užívania návykových látok  a je založený na interaktívnom zážitku, ktorý v sebe zahŕňa všetky ľudské zmysly. Protidrogový vlak je inovatívny nástroj, ktorý je súčasťou systému prevencie rizikového správania. Táto interaktívna výstava priniesla žiakom silný reálny zážitok, možno aj niekoľko negatívnych pocitov, ale pokiaľ dokáže odhovoriť od skúseností s drogou pár desiatok ľahko ovplyvniteľných detí, stojí to za to.

          • Jesenné šantenie v prírode

          • Jeseň je krásne a farebné ročné obdobie. Preto sme sa v našom ŠKD vybrali v utorok 11.10.2022 na celoklubový jesenný výlet. Spoločne sme vyšli na lúky nad osadou Kýčerka, kde sme si zasúťažili v preskakovaní a podliezaní lana, zabehali a v neďalekom lese vyskúšali svoju presnosť v hode šiškami na cieľ. Počas výletu sme obdivovali krásnu jesennú prírodu. Deti si výlet užili aj vďaka peknému počasiu a domov sa vracali spokojné a príjemne  unavené.

          • Školská knižnica opäť ožila

          • Od októbra je v našej školskej knižnici opäť rušno. Jej činnosť už tradične otvorili tí najmenší, prváci. Oboznámili sa s jej priestormi i so spôsobom vypožičiavania kníh. Zatiaľ si v knižkách pozerali iba obrázky, no veríme, že sa naučia skoro čítať a vnoria sa do mnohých zaujímavých príbehov.
            No ani starší sa nedali zahanbiť a prišli si knižky požičať, čo nás veľmi teší. Veríme, že sa pridajú aj ich spolužiaci.