• Olympijský deň 2023

          • Posledný júnový pondelok sme strávili v duchu hesla „Citius, Altius, Fortius“ 🤓 Úplná jasnačka-brnkačka, predsa. Pre nás ostatných, ktorí sme latinčinu práve znenazdajky zabudli😅, to bolo v symbolickom „rýchlejšie➡️, vyššie ⬆️, silnejšie↔️“ 🤩 Svoje sily si zmerali statní junáci a šikovné devy v športoch ako petang, hod kriketovou loptičkou, člnkový beh, cezpoľný beh (trochu sme ho prispôsobili podmienkam školy, takže v podstate to bol „kolokostolový“ beh ⛪) , švihadlo a skok do diaľky. Obsadili sme všetky možné športové kúty, od umelky až po ten spomínaný kostol plus sme skúšali nosnosť základových múrov skákaním cez švihadlo na dvoch poschodiach (stále stojíme, statici spokojní ✔️). Deti boli rozdelené do kategórií tak, aby mal každý rovnakú príležitosť zabojovať o pódiové umiestenie. Tých medailí a diplomov sme rozdali 144 = 6 disciplín, 4 ročníkové kategórie, chlapci a dievčatá. Neúrekom! A viete, kto nám rozdával medaily? Dominik Klimek, majster sveta v streetworkoute 2022 ♥ Musíme dodať, že deti sprevádzal počas celého podujatia, motivoval ich už v úvodnom príhovore, za čo mu posielame veľké poďakovanie ♥ Ale my máme víťazov 480 – už len za svoj súťaživý zápal, ochotu podporiť spolužiakov, skandovať z plných pľúch si každý z nich zaslúži tých metálov aj niekoľko! PS: Radi by sme poďakovali aj spoločnosti Bukov-veľkoobchod ovocie a zelenina, ktorá zabezpečila veľké a najmä chutné množstvo 🍉 melónov 🍉 pre deti – ďakujeme ♥

          • Komák spieva = Slovensko spieva 🎶

          • V utorok 27.júna sme strávili krásne dopoludnie s OZ ŠKOLA ŽIVOTA a jeho účinkujúcimi Jurajom Jaroščiakom a Jarom Gažom (spevákom skupiny Arzén ).

            Podarilo sa im rozospievať všetky naše vekové kategórie - a to je už čo povedať, najmä v ročníkoch od 6. hore, čo si budeme hovoriť.

            Svojím pásmom Slovensko spieva nás previedli regiónmi Myjavy, Detvy, Horehronia, Terchovej, Oravy, východu Slovenska ba i zaznela pieseň z rómskeho prostredia. Najmä pieseň Načo pôjdem domov natiahla úsmev na nejednu tvár učiteľskú, keďže vieme, že toto za bežných okolností v škole nepočuť.

            Veríme, že tento záver školského roku už naozaj len "pretancujeme" v ľahkosti :)

            Ďakujeme Škola Života

          • Školský výlet druhákov

          • Po „náročnom školskom roku“ si aj naši druháci zaslúžili relax a zábavu v zábavnom areáli Villa Betula
            na Liptove. Počasie, nálada, aktivity, atrakcie a zážitky boli neopísateľné....
            Veď uznajte sami...(kuk foto)   - Školský výlet druhákov.

          • „Čítam, čítaš, čítame“

          • Dňa 16. 6. sme poslednýkrát v tomto školskom roku zavítali do Kysuckej knižnice.
            Počas celého šk. roka sme boli zapojení do čitateľskej súťaže žiakov 2. ročníka mesta Čadca o počet
            prečítaných kníh 📚.
            Naši žiaci boli veľmi úspešní a obsadili krásne:

            2. miesto - 2. A
            4. miesto - 2. B
            8. miesto - 2. C


            Čitateľským kráľom našej školy sa stal Marek Levčík (2. A) s počtom 128 prečítaných kníh.
            Ocenené boli aj deti z každej triedy, ktoré prečítali najviac kníh.

            Gratulujeme :)

          • Deň objatí zadarmo

          •    Každý z nás sa stretáva s tým, že občas zažíva pochmúrny deň plný smútku, nepochopenia, že sa mu nič nedarí a potreboval by malý kúsok podpory, povzbudenia a radosti. Všetky tieto atribúty spĺňa jedno nevinné gesto, a tým je práve OBJATIE.

            Medzinárodný deň objatia zadarmo, ktorému sa anglicky hovorí „Free hugs day“ pripadá na 5. júla a ľudia ho oslavujú tým spôsobom, že sa na uliciach objímajú, a to predovšetkým s osobami, ktoré vôbec nepoznajú. Keďže tento deň pripadá až na prázdniny iniciatívu uskutočniť ho v našej škole sme priniesli o čosi skôr a to konkrétne 16.06.2023.

            A prečo sme sa rozhodli túto kampaň podporiť aj my? Pretože objatie prináša veľa pozitívnych prvkov. Napr.  Urobí deň krajším a je znakom toho, že niekomu na Vás záleží, zmierňuje bolesť, vyplavuje pozitívne hormóny (oxytocín) do krvi a tým zlepšuje náladu, zvyšuje sebaúctu a mnoho ďalšieho....

            Dobrovoľníci z 9.A triedy spoločne so školskou psychologičkou sa rozhodli podujať na túto úlohu a poskytli  objatie komukoľvek, kto oň prejavil záujem. V tomto hektickom a náročnom čase (zaokrúhľovania známok) sa malá podpora iste zíde, tak pozrite, aký bol záujem ... 😊

          • Ostrov plný MULTIKULTI zážitkov

          • Aj tento rok si dobrovoľníci z Kericu pripravili pre našich tretiakov super dobrodružstvo na Šeríkovom okruhu. Tajomný ostrov ukrýval poklady, ktoré bolo možné nájsť iba vďaka splneným úlohám, pri ktorých využívali naučené poznatky z angličtiny a občas i reč tela. Naši žiaci ukázali, že sú športovo i jazykovo zdatní. Vyskúšali si angličtinu v praxi, naučili sa pár slov v iných jazykoch a hlavne zažili veľa zábavy. Z ostrova si odniesli veľa MULTIKULTI zážitkov. Thank you very much KERIC!!!!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ostrov plný zážitkov.

          • Balónová párty

          • Vo štvrtok 8.6.2023 sa v našom školskom klube rozžiarilo veľa farebných balónov. S balónmi si deti zasúťažili v rôznych nevšedných disciplínach. Vyskúšali si svoje zručnosti, obratnosť, rýchlosť ale aj trpezlivosť pri hrách s neposlušnými balónmi. Po zábavnom súťažení sa dobre zabavili a zatancovali pri hudbe. Ani pri tanečnej zábave nechýbali balóny. Veď sme mali v ŠKD „balónovú párty“!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Balónová párty.

          • Zber papiera 📰

          • Všetci vieme, že recyklácia rôznych materiálov je ekologicky a ekonomicky výhodná. Šetrí energiu, znižuje ekologickú záťaž prostredia. Papier je možné recyklovať 5 až 7-krát. Z recyklovaného papiera sa vyrábajú noviny, zošity, lepenkové krabice, obaly na vajcia, kuchynské utierky, toaletný papier, ...

            Naši žiaci ho v čase od 6. - 9. júna 2023 nazbierali skoro 8,5 tony.

            Na I. stupni najviac nazbierali žiaci 1.A, na II. stupni to boli opäť žiaci 7.A, rovnako ako v jeseni. Uznanie však patrí aj ostatným žiakom, ktorí sa aktívne zapojili do zberu. Naše poďakovanie patrí aj rodičom, ktorí nás podporili a privezeným papierom prispeli k nášmu peknému výsledku.

            Vyhodnotenie zberu papiera

          • Náš 3D svet

          • Naša škola už takmer rok disponuje 3D tlačiarňou a čo je dôležitejšie, disponuje aj šikovnými  ôsmakmi, ktorí vedia tento "zázrak" obsluhovať. Tomu samozrejme predchádza návrh a modelovanie objektov vo vhodnom programe.

            Tentoraz sme "vtrepali" do 1 minúty výsledky skoro dvadsiatich hodín informatiky. Pozerajte ... 📽️

             

          • Auschwitz & Birkenau

          • ... i toto bol Deň detí ...

            Na komentovanú prehliadku oboch táborov je nutné objednať sa s dostatočným časovým predstihom. A tak práve exkurzia pre našu ôsmacko-deviatacku skupinu vyšla s takouto "nedetskou" témou na ich sviatočný deň.

            Ale všetko je tak, ako má byť. Téma, o ktorej sa decká učili a je obsahom mnohých filmových spracovaní, rezonovala celým autobusom.

            Je dobré vidieť na vlastné oči, čo len človek dokáže spôsobiť človeku. Lebo pod tým všetkým náboženským, politickým či akýmkoľvek odevom sme to stále len my, ľudia. Rovnaký biologický materiál, rovnaký emocionálny uzol, rovnaká schránka s vlastnými starosťami, radosťami, výzvami, úspechmi ...

            "To sa predsa v civilizovanej spoločnosti nemôže stať!"

            "To sa predsa už nemôže nikdy opakovať!"

            Vnútorné expozície barakov hovoria za všetko - plné kufrov, protéz, vlasov, okuliarov, dobových fotografií ... kedysi patriacich ozajstným ľuďom, nie tým z filmových ateliérov.

            Pozrime sa kade-tade po svete i v dnešnej dobe.

            Preto vodíme našich žiakov i na takéto miesta.Výborná pani sprievodkyňa im do slúchadiel sprostredkovávala dejiny obrovského zlyhania ľudstva.

            Veríme, že si každý odniesol presne ten pocit, ktorý sme chceli, aby mali - nie, toto sa naozaj už nesmie opakovať!

          • Deň detí 2023

          • 1. jún a naše tradičné obsadenie Čadce a blízkeho okolia:

            • niekto bol súčasťou školskej reprezentácie, ktorá športovala na rôznych mestských i školských športoviskách ⚽,
            • niekto držal palce našim športovcom 👍,
            • niekto sa vybral  do knižnice na pestrý progam - kino 📽, tvorivé dielne,
            • niekto sa vybral do prírody povenovať sa prírodným aktivitám, kulinárskym výmyslom a váľaniu sa v (už obschnutej) tráve (6️. ročník) 🤸‍♀️🤸‍♂️,
            • iné časti našej komáckej chobotnice prebádali ďalšie kúty kysuckej prírody - okolie rieky Kysuca , Vojtovské sedlo 🌄, kaplnku na Vartovke,...

            Poďte - fotografiami vás postupne prevedieme naším krásnym, skrz-naskrz letným dňom 🌞