• Postavme si snehuliaka....

          • Zima k nám zavítala v plnej kráse a určite sa nemýlime, keď povieme, že najviac sa z nej tešia deti. Veľkú radosť zo snehovej nádielky si plnými dúškami užívajú aj tie naše zo školského klubu. Popri šmýkaní sa a iných zimných radovánkach využili aj svoje staviteľské a sochárske schopnosti a zo snehu vykúzlili krásnych snehuliakov ☃️☃️☃️

          • Mikulášska pekáreň

          • Večer 5. decembra chodí ulicami miest a obcí tajomný sprievod vyvolávajúci trošku strach, ale hlavne nadšenie a očakávanie. Navštívi každý dom s malými aj veľkými deťmi. Čert ich trošku postraší, anjel pohladká a Mikuláš rozdá drobné sladkosti.

            Bol si tento rok dobrý? Tak potom Ťa čaká aj u nás sladká odmena... My sme totiž stiahli z tried pár mikulášskych pomocníkov, ktorí sa svojou šikovnosťou vyrovnajú nejednej vychýrenej pekárke.

            V našej tradičnej Mikulášskej pekárni to v pondelok rozvoniavalo, vôňa perníčkov sa niesla chodbami, triedami, vykukla von z okna a rozhodla sa, že ten blížiaci sa vianočný pocit roznesie po celom sídlisku. Zacítili ste?

          • Začiatok adventu v našej škole

          • Už tradične sme zahájili adventné obdobie výstavou adventných vencov. Celý týždeň sme sa tešili z krásy, ktorú vytvorili vaše ruky. Veríme, že to požehnanie, ktoré ste do nich votkali, Vám všetkým vydrží počas celého adventného obdobia ❤️.

            PS: ... a niektoré vence boli doslova "na zožratie" - áno, nielen duchom boli sme sýti, niektorí jedinci sa veru nasýtili i fyzicky práve z perníkových kúskov. Hádam vám to padlo na úžitok 😉

          • Vianočná Viedeň

          • V piatok 1.12.2023 sa žiaci našej školy už tradične vybrali do Viedne, aby sa nadýchali histórie a predvianočnej nálady tejto rakúskej metropoly.

            Program bol veru bohatý a potrebovali sme veľa energie. Hneď v úvode nášho výletu sme si ju doplnili sladkou čokoládou. V mestečku Kittsee sme navštívili slávnu predajňu čokolády, kde sme ochutnávaním nielen pošteklili chuťové poháriky, ale aj urobili zásoby čokolády na celé vianočné obdobie.

            Vo Viedni sme najprv navštívili Technické múzeum. Odtiaľ sme sa presunuli k zámku Schönbrunn, ktorý bol v minulosti sídlom významných rodov. Bývala tu Mária Terézia s rodinou i cisár František  Jozef  I.  so svojou manželkou Alžbetou Bavorskou, prezývanou Sissi.

            Prezreli sme si tiež budovu parlamentu, odkiaľ sme sa presunuli do Umeleckohistorického múzea.  V tomto chladnom období nám dobre padlo zohriať sa vianočným punčom pred hlavnou radnicou. V závere sme absolvovali pešiu prehliadku vysvietenou vianočnou Viedňou s jej typickými dominantami, ku ktorým nepochybne patria zámocká rezidencia Hofburg či Štefanské námestie s dómom.

            Plní vianočnej atmosféry a zážitkov sme sa v podvečerných hodinách presunuli autobusom do Bratislavy, kde sme ešte rýchlo nakúpili darčeky pre našich najbližších. Spokojní sme potom mohli vyraziť na cestu domov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná Viedeň.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • I tento rok sa ako škola chceme zapojiť do výzvy pomoci a nezištnosti pre tých, ktorí sú v zariadeniach pre seniorov a ktorým by sme radi poslali , tak ako po minulé roky – krabicu od topánok plnú lásky.
            Preto zverejňujeme plagát a bližšie informácie o tom, čo by mohlo byť v škatuliach a čo nie je vhodné do nich vkladať.
            Za podporu vopred veľmi pekne ďakujeme!

             

          • Deň vojnových veteránov

          • Deň vojnových veteránov sa oslavuje celosvetovo 11. novembra pri príležitosti konca 1.svetovej vojny. Kvety vlčích makov pokrývali hroby padlých vojakov na západnom fronte a stali sa preto symbolom tohto sviatku. Aj v našom meste sa uskutočnil slávnostný akt kladenia kytíc k symbolickému pamätníku v Parku zmierenia, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci z 9.A. Spoločne si uctili pamiatku všetkých padlých, zranených aj žijúcich vojnových veteránov....

            Nech v budúcnosti červené maky svietia iba na poľných medziach a nie na vojenských hroboch...

          • Vesmír očami štvrtákov

          • Štvrtáci sa na hodinách prírodovedy dozvedeli viac o tom, ako to vo vesmíre funguje, čo ho tvorí a aký je zaujímavý. Po prebratí tematického celku, ktorý bol venovaný vesmíru, žiaci vytvárali projekty, ktoré im mali priblížiť Slnečnú sústavu. Niektoré projekty boli 3D, niektoré krásne vymaľované, iné aj svietili. Žiakov učivo veľmi zaujalo a preštudovaním odbornej literatúry si rozšírili svoje poznatky o vesmíre.

          • 13. november - Svetový deň dobrosrdečnosti ❤️

          •  

            „Strom sa pozná podľa ovocia, človek podľa skutkov. Dobrý skutok sa nikdy nestratí; kto seje zdvorilosť, žne priateľstvo, a kto sadí láskavosť, zbiera lásku.“

            (Bazil Veľký)

            Veríme, že v pondelok 13. 11. ráno pred vyučovaním vo vstupnej hale zasadíme obrovský strom dobrosrdečnosti a láskavosti. Jeho plodmi bude pomoc pre mamičky, ktoré sa nachádzajú v neľahkej situácii.

            Odmenou nám všetkým bude dobrý pocit a textilné srdiečko, ktoré bude pripomínať láskavosť, dobrosrdečnosť, s akou sme srdiečko kupovali.

            Alebo - cez zakúpené posunieme lásku ďalej - obdarujeme ním niekoho, kto práve potrebuje v danej chvíli, v danom momente, lásky ešte o malú byľku viac

            Cena za srdiečko: 2 €

            Organizácia, ktorú podporíte/podporíme: https://www.majak-nadeje.eu/

          • Fotografovanie portrétov

          • Vážení rodičia, 21. novembra sa uskutoční fotografovanie portrétov vašich detí. Aby sme zistili skutočný záujem je potrebné poslať späť do školy informované súhlasy, ktoré žiakom rozdali triedni učitelia. Spomínané tlačivo zašlite aj v prípade nesúhlasu s fotografovaním. Deviataci sa budú v tento deň fotografovať na tablá, súčasťou ich objednávky sú aj 4 preukážkové fotografie. 📸

          • Čím budem?

          • Odpoveď na túto otázku mohli naši deviataci získať počas Burzy práce a informácií, ktorá sa 7.11.2023 uskutočnila v  Dome kultúry v Čadci. Bola to prezentačná výstava stredných škôl a zamestnávateľov, kde sa mohli žiaci deviatych ročníkov informovať o podmienkach prijatia na jednotlivé stredné školy, o náročnosti štúdia a samozrejme aj o uplatnení na trhu práce po skončení strednej školy. 

          • Povedz drogám NIE

          • Posledný piatok pred jesennými prázdninami sme mali výbornú návštevu. U siedmakov sa zastavila pani policajtka s veru prečarovným kufríkom.

            Jeho obsah bol náplňou prednášky, na ktorej sa deti podozvedali množstvo informácií zo Zapovedanej krajiny. Mali možnosť povypytovať sa na všetko, čo ich zaujímalo - a že debata bola veru prudko živá.

            Nemôžeme sa tváriť, že určité látky a ponuky okolo nás neexistujú. Jediné, čo môžeme, je: informovať-rozprávať sa-informovať-rozprávať sa (a tak dokola) o následkoch, zbytočných patáliách, ktoré si človek uženie, keď sa vyberie do tohto typu sveta.

          • MESIAC OKTÓBER – MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          • MESIAC OKTÓBER – MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

            Máme za sebou mesiac október, mesiac, ktorý v plnej kráse čarovných farieb oslavuje jeseň života a pripomína úctu k všetkým starším ľuďom. Táto by mala byť nenásilná, spontánna a nepretržitá po celý rok, pretože oni si ju zaslúžia. Niekedy pritom postačí prejav náklonnosti v podobe milého slova, úsmevu, zdvorilosti, rešpektu, či pozornosti.

            Aj naši žiaci na prvom stupni, pri príležitosti „mesiaca októbra – mesiaca úcty k starším“, vyhotovili a napísali pre svojich starých rodičov pozdravy a listy.

            Aby sme nezabúdali na úctu k starším, dovoľte na záver citovať niekoľko slov v mene tých, ktorým tento mesiac patrí:

            „Láska je najväčší dar, ktorý môže jedna generácia zanechať druhej." (Richard Garnett)

          • Jesenná párty

          • Čakanie na vytúžené jesenné prázdniny sme si krátili už tradične veselou, miestami až uletenou, jesennou párty 🎊 Podmienkou účasti bol dostatočný vek (úplne stačilo byť aspoň piatakom) a vhodné tematické oblečenie – tentoraz išlo o to, aby sme zistili, či by sa nám páčilo napr. v mundúre vojenskom 🪖, zdravotníckom 👩🏼‍⚕️, youtuberskom 🤳, DJskom 🎛️ a podobne. Veru, neúrekom povolaní sa nám prezabávalo až do večera. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii a samozrejme tým, ktorým sa nelenilo a tancovalo až do záverečnej 💃.

          • Drepovacia výzva

          • Naši tretiaci a štvrtáci milujú pohyb a ukázali nám to aj pri našej týždňovej drepovacej výzve. Keď mali chuť, mohli urobiť pri plagáte na chodbe 10 drepov a za to si vyfarbiť jeden štvorček. Pri tejto výzve si okrem detí zacvičili veľakrát aj pani učiteľky, pani asistetnky a dokonca aj pán školník. A spoločne sme za jeden týždeň dokázali urobiť 34 920 drepov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Drepovacia výzva.

          • Obnova PC učebne

          • Našich žiakov dnes čakalo prekvapenie vo forme vynovenej počítačovej učebne. Staré, mnohé už nefunkčné, stolné počítače sme vymenili za nové notebooky. Učebňu sme vybavili technikou tak, aby sa v nej mohli v prípade potreby vyučovať aj celé triedy a každý žiak mal svoje pracovné miesto.

            Veríme, že je to len začiatok zmien v tejto učebni :)

          • Školská knižnica nám dáva priestor na to, aby sme boli výnimoční

          •  

            Medzinárodný deň školských knižníc sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Keďže máme radi knihy, pripomenuli sme si ho aj my. Ako? No aktivitami v našej školskej knižnici. Počas celého týždňa sa v jej priestoroch striedali čitatelia pri rôznych aktivitách. Hrali bábkové divadlo, čítali rozprávky, vytvárali projekty, hľadali knižné tituly, riešili úlohy a vymýšľali príbehy. Triedy si medzi sebou v jednotlivých ročníkoch vymieňali vlastnoručne vyrobené záložky. Žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka odštartovali celoročnú čitateľskú súťaž o „Čitateľského kráľa“svojej triedy. Veríme, že sa zapojí čo najviac žiakov, prečítajú spoločne veľa strán a stanú sa výnimočnými.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň školských knižníc.

          • Jablkový deň

          • Význam ovocia a zeleniny v našej strave je nespochybniteľný. Jablká sú v našich končinách na jeseň zrejme najdostupnejším  ovocím a teda by sa mali hojne vyskytovať aj v našej strave. Pre našich "prvostupniarov"  pripravili mamy a staré mamy všakovaké pochúťky, ktoré priniesli aj do školy.   V tento deň sa jabĺčka však vyskytovali nielen na tanieri, ale aj v zošite a na tabuli v podobe zaujímavých úloh, týkajúcich sa jabĺčok.

          • Mesiac úcty k starším

          • Čas plynie ako rieka nášho života. Míňa sa deň za dňom, rok za rokom, starneme. Práve október je Mesiacom úcty k starším a pripomína nám, aby sme nezabúdali na našich seniorov a dali im najavo svoju náklonnosť a lásku. Naši piataci navštívili  starkých v Centre sociálnych služieb Žarec. Hudbou, spevom, tancom a rozhovormi  im spestrili deň. 

            Veríme, že sme priniesli kus radosti tam a odniesli si kus múdrosti späť ❤️.

          • Literárna Orava

          • Počas literárnej exkurzie si naši siedmaci nielen užili pekný jesenný deň, ale najmä získali množstvo zaujímavých informácií v Oravskom múzeu v Dolnom Kubíne. Literárna expozícia im priblížila život a dielo P. O. Hviezdoslava.  Navštívili aj  Pamätný dom Martina Kukučína v Jasenovej a historickú knižnicu, ktorej  základ  položil Vavrinec Čaplovič - Čaplovičovu knižnicu.